Hyötyfunktion perusidea

Hyötyfunktion idea

Kuluttaja valitsee tietyn verran hyödykettä X ja tietyn verran hyödykettä Y

Kaksi hyödykekoria, hyödykekori A ja hyödykekori B
A = (xA, yA) ja B = (xB, yB) <-- nämä kuvaavat sitä, kuinka paljon kuluttaja kuluttaa hyödykettä x, jos hän valitsee hyödykekorin A. Vastaavasti yB kuvaa, kuinka paljon hän kuluttaa hyödykettä y, jos hän valitsee korin B.

Kuvitellaan, että tiedetään kuluttajan pitävän hyödykekoria A preferenssiensä mukaan parempana kuin koria B.

Voidaan siis ajatella, että valinnasta (xA, yA) saatava hyöty on isompi kuin valinnasta (xB, yB) saatava hyöty.

Hyötyfunktiota voidaan merkitä merkinnällä u(x, y).

Edellä sanottu mielessä pitäen, voidaan sanoa että epäyhtälö: u(xA, yA) > u(xB, yB) täytyy olla tosi.

Rationaalinen, hyötyä maksimoiva kuluttaja valitsisi hyödykekorin A valintatilanteessa, jossa jompi kumpi pitäisi valita.

Tässä tapauksessa vain hyödykekorien paremmuusjärjestyksellä on merkitystä. Näin ollen sillä, minkä numeerisen arvon hyötyfunktio saa, ei ole merkitystä.

Edellä mainittu huomioon ottaen voidaan ajatella esimerkiksi, että: u(xA, yA) = 3 > u(xB, yB) = 2 --> Tässä henkilö sai hyödykekorin A valinnasta "3 yksikköä hyötyä" ja hyödykekorin B valinnasta "2 yksikköä hyötyä".

On tärkeää huomata, että yhtä hyvin SAMOJA PREFERENSSEJÄ voisi kuvata asettamalla:
v(x, y) = 2u(x, y) + 1 tai vaikkapa h(x, y) = (u(x, y))^3, jossa v(x, y) ja h(x, y) ovat VAIN VAIHTOEHTOISIA, HYÖDYKEKORIEN PAREMMUUSJÄRJESTYKSEN säilyttäviä tapoja esittää kuluttajan preferenssiä.

Muunnos, joka PELKÄSTÄÄN KASVATTAA TAI VÄHENTÄÄ HYÖTYFUNKTION SAAMIA ARVOJA, EI SIIS MUUTA PAREMMUUSJÄRJESTYSTÄ, eli hyötyfunktion ns. monotoninen muutos, kuvaa siis edelleen samoja preferenssejä kuin alkuperäinen hyötyfunktio. Syy tähän on se, että tämänkaltaisen monotonisen muutoksenkin jälkeen hyötyfunktio järjestää hyödykekorit samalla tavoin paremmuusjärjestykseen kuin alkuperäinen hyötyfunktio.

Nyt esimerkissämme:
v(xA, yA) = 2u(xA, yA) + 1 = 2 * 3 + 1 = 7 > v(xB, yB) = 2u(xB, yB) + 1 = 2 * 2 + 1 = 5 ja
h(xA, yA) = (u(xA, yA))^3 = 3^3 = 27 > h(xB, yB) = (u(xB, yB))^3 = 2^3 = 8 --> nämä luvut (7 > 5 ja 27 > 8) kertovat vain siitä, että vaihtoehtoisetkin (muutetut) hyötyfunktiot v ja h kuvaavat sitä, että kuluttaja pitää hyödykekoria A parempana vaihtoehtona kuin hyödykeoria B.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toimiala-analyysi (viiden kilpailuvoiman geneerinen malli)

Täydelliset substituutit ja komplementit

Substituutit ja komplementit