Rajakustannuksista

Yleisimmin puhutaan tilanteesta, jossa keskimääräiset yksikkökustannukset laskevat, kun tuotantomäärää lisätään. Tämä selittyy yksinkertaisesti sillä, että esimerkiksi kiinteät kustannukset jakautuvat suuremmalle tuotantomäärälle. On olennaista siis pitää mielessä, että rajakustannus (MC) ei ole sama asia kuin yksikkökustannus (AC). Näin olisi helppo harhaluuloisesti päätellä, sillä yksikkökustannuksesta terminä tulee mieleen yhden tuotteen valmistamisesta aiheutuva kustannus.

Rajakustannus tarkoittaa siis sitä kustannusten lisäystä, joka syntyy, kun esimerkiksi hyödykettä tuotetaan pieni määrä (esimerkiksi yksi yksikkö) lisää tai tehdään vaikkapa uusi hankinta.

Tilanteessa, jossa MC > AC, yksikkökustannukset kasvavat kun tuotantomäärää lisätään.
Tilanteessa, jossa MC < AC, yksikkökustannusket laskevat kun tuotantomäärää lisätään.

Yllä mainittua väitettä on syytä tutkia esimerkin avulla:

Tilanne, jossa MC > AC, yksikkökustannukset kasvavat:

Oletetaan, että haluat alkaa valmistaa suklaapatukoita ("lähteä nollasta"). Ensimmäisen valmistamasi suklaapatukan rajakustannus on valtava, sillä joudut hankkimaan tehtaan, raaka-aineet ja tehtaalle työntekijät. Sanotaan vaikka, että tämä rajakustannus on 50. Tämä tarkoittaa samalla siis sitä että kokonaiskustannuksesi on 50, ja tuottaessasi vain yhden suklaapatukan, kokonaiskustannukset jakautuvat vain sille yhdelle yksikölle eli yksikkökustannuksesi nousevat lähtötilanteesta ("nollasta") 50:een. Tällä todistimme, että yksikkökustannukset (keskimääräisesti yhden hyödykkeen tuottamisesta aiheutuvat kustannukset) nousivat, kun rajakustannukset (50) olivat suuremmat kuin yksikkökustannukset (lähtötilanteessa, eli nolla), ja tuotantomäärää (q) kasvatettiin.

Tilanne, jossa MC < AC, yksikkökustannukset laskevat:

Jatketaan tämä tilanne samasta esimerkistä. Oletetaan, että haluatkin valmistaa toisen suklaapatukan. Nyt, kun sinulla on valmiina tehdas, raaka-aineet ja työntekijät, niiden kustannusten ollessa tuo 50, voimme luonnollisesti olettaa, että seuraavan valmistetun suklaapatukan rajakustannus on vain vaikkapa siihen käytettävien raaka-aineiden ja työvoiman summa, olkoon tuo summa tässä vaikka 5.
Tuolla tuotannonlisäyksellä kokonaiskustannuksesi nousevat 50 + 5 = 55:een, kun yksikkökustannuksesi laskevatkin 50 + 5 = 55 / 2 = 27,5:een. Tällä esimerkillä todistimme, että yksikkökustannukset laskivat, kun rajakustannukset (5) olivat pienemmän kuin yksikkökustannukset (50) ja kun tuotantomäärää kasvatettiin (esimerkin mukaan yhdellä yksiköllä).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Toimiala-analyysi (viiden kilpailuvoiman geneerinen malli)

Täydelliset substituutit ja komplementit

Substituutit ja komplementit